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Informazioni generali

Titolo The eLearning course for Food Microbial Bioinformatician - Module 3: Core-competence pathway
Tipologia Fad e-learning (FAD)
Provider IZS dell'Abruzzo e del Molise "G. Caporale"
Edizione1
Evento ECM Si
Crediti ECM assegnati 50 Crediti ECM
ID Evento 319003
Comune / stato estero di svolgimento -
Luogo di svolgimento -
Data inizio 13/04/2021
Data fine 15/12/2021
Quota di partecipazione -
Argomenti inerenti alimentazione infanzia No
Argomenti inerenti violenza su persone No

Presentazione

This module is divided into 3 units: - Introduction on Food Safety: This part is an introduction to the general aspects of Food Safety in Europe such as the protagonists in the control of food safety, legislation and related economic impact. Furthermore, the current developments and discoveries in Food Microbiology using NGS techniques will be also treated. - Major concern Pathogens: In this part the food-borne pathogens representing the major concerns for Public Health such as Campylobacter jejuni, Salmonella spp, L. monocytogenes, E. coli STEC and Hepatitis E virus will be treated. - WGS applications: In this part we explain how the -omic sciences can represent an essential support for public health surveillance, molecular epidemiology and risk analysis. The basic concepts and procedures to analyse the transmission pathways and trace sources of epidemic infections as well as to evaluate microbial virulence and determinants of resistance to antimicrobial drugs are illustrated. Units: 3.1 Introduction on Food Safety 3.2 Major concern pathogens (EFSA-ECDC reports) 3.3 WGS applications Duration: 600 hours

Obiettivi

Obiettivo ECM 18 - Contenuti tecnico-professionali (conoscenze e competenze) specifici di ciascuna professione, di ciascuna specializzazione e di ciascuna attività ultraspecialistica, ivi incluse le malattie rare e la medicina di genere
Obiettivi generali
  • Acquisire competenze per l'analisi e la risoluzione dei problemi nei vari contesti
  • Acquisire conoscenze teoriche e aggiornamenti

Professioni e discipline alle quali è destinato l'evento

  • Veterinario - Tutte le discipline
  • Biologo - Biologo
  • Medico chirurgo - Tutte le discipline
  • Tecnico sanitario di laboratorio biomedico - Tecnico sanitario di laboratorio biomedico

Responsabili scientifici

Cognome e Nome Qualifiche Competenze professionali
Pomilio FrancescoReparto Igiene e Tecnologie degli AlimentiVeterinario Dirigente Responsabile

Corpo docente

Cognome e Nome Ruolo Professione Disciplina (o qualifica) Sostituto/a
chiaverini alexandraDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningVeterinarioIgiene, prod, trasf, commercializ conserv e trasporto alimenti di origine animale e derivatiNessuno
Aprea GiuseppeDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningVeterinarioIgiene, prod, trasf, commercializ conserv e trasporto alimenti di origine animale e derivatiNessuno
Iannetti LuigiDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningVeterinarioIgiene, prod, trasf, commercializ conserv e trasporto alimenti di origine animale e derivatiNessuno
Torresi MarinaDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningBiologoBiologoNessuno
Acciari Vicdalia AnielaDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningBiologoBiologoNessuno
Centorotola GabriellaDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningAltre professioniNon specificataNessuno
zenobio valentinaDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningVeterinarioSanità animaleNessuno
Cito FrancescaDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningVeterinarioSanità animaleNessuno
Garofolo GiulianoDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningVeterinarioSanità animaleNessuno
Marotta FrancescaDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningBiologoBiologoNessuno
Calistri PaoloDocente / Esperto di contenuto FAD e-learningVeterinarioSanità animaleNessuno

Sintesi del programma

Unit

Contents

Unit 3.1

Introduction on Food Safety

Learning objectives

At the end of the unit, the student will know the principles of Food Safety and will be updated about current developments and discoveries in food microbiology using NGS techniques

Topics

Index Intro

Principles of Food Safety (EU legislation, economic impacts.)

Current developments and discoveries in food microbiology using NGS techniques

In depth contents Summary

Test

Unit 3.2

Major concern pathogens (EFSA-ECDC reports)

Learning objectives

At the end of the unit, the student will know biology, genetics, pathogenesis and the temporal trends of major concern Food-borne pathogens

Topics

Index Intro

Salmonella spp. Campylobacter jejuni

L. monocytogenes

E. Coli STEC

hepatitis E virus (HEV) In depth contents Summary

Test

Unit 3.3

WGS applications

Learning objectives

At the end of the unit, the student will know:

  • main applications, practical advantages and limitation of WGS for routine surveillance
    • different uses for WGS for early outbreak detection andconfirmation
  • WGS as support in epidemiological investigations during outbreak in different contexts
    • WGS as support in understanding antibioticresistance
  • the future perspectives of WGS implementation for more targeted risk assessmentmethodologies

Topics

Index Intro

WGS applied to Molecular Epidemiology WGS applied to Antibiotic resistance WGS applied to Risk assessment

In depth contents Summary

Test


 

Didattica

Lingua d'insegnamento Inglese
Traduzione simultanea No
Materiale durevole consegnato ai discenti Nessuno
Modalità di verifica dell'apprendimento Realizzazione di un progetto
Tempo di formazione totale (hh:mm) 600:00
Frequenza minima 90%

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